Tags

,

Jag funderar ganska mycket på det här med hus. Hur de ser ut. Hur de är byggda. Varför de är byggda som de är. Hur man kan bygga dem på andra sätt. Vad man kan bygga dem av. Hur svårt och dyrt det är. Hur små hus som är bra att bo i. Om man kan chansa på att köpa en skogsfastighet någon stans i någon skog vid någon sjö och slå upp ett litet hus utan att skaffa bygglov först. Sånt funderar jag på.

På sista tiden har jag tänkt på en annan sak gällande hus. Av vilken anledning bygger vi hus? Det naturliga är att vi behöver skydd mot elementen, framförallt på så nordliga breddgrader som Sverige. Det andra är att man vill skapa ett inomhus. Ett tryggt, från insyn skyddat näste där vi får vara stänga in oss. Men tänk om det vore så att vi skippade den andra anledningen? Tänk om vi byggde enbart med tanken på att kunna vara varma och torra, men inte med avsikt att stänga ute omvärlden. Jag är fostrad att på något sätt särskilja inomhus och utomhus nästan som två skilda världar, där utomhus antingen är ett ställe där man gör aktiviteter eller enbart förflyttar sig till nästa inomhus. Inomhus är den riktiga världen där saker händer, med små fönster mest för ljusinsläpp och dekoration.

Jag såg en dokumentär om en man som var woodsman, typ skogsvårdare och snickare. Han byggde ett hus av träd från skogen och med ler- och halmväggar. Fantastiskt fint. Men han bodde dessförinnan i skogen i 10 år under ett tak eller en presenning därför att han jobbade där.  Sen tog det ju extra lång tid för honom att få bygglov, men tills dess så bodde och verkade han utomhus i 10 år. Chockerande! Jag såg även på tv en gång om en man i Australien som byggde ett nytt hem utan väggar (så när som till toan), därför att det blev aldrig kallt (förutom 3-4 nätter om året då det var under 13 grader eller vad han sa, och då härdade han). Det behövdes inga väggar och han och familjen ville vara i naturen. De slopade helt enkelt konceptet inomhus och utomhus.

Jag tycker mycket om tanken på ett hus där inomhus inte står i motsats till utomhus och där avsikten med väggar och tak inte är att stänga in sig. Och jag fascineras av tanken på hus som är en del av naturen och miljön, och inte bara en färdigfabricerad kropp placerad på en trädgård där gräsmatta är fri från mossa och svindyra bondpioner fint står på rad. I de flesta gamla hus är fönstren små, rimligen för att det är dyrt och svårare att värma upp. Men tänk att bo i ett hus där stora delar av väggarna var glas. Eller gick att dra undan helt. Och tänk ett sådant hus utan trädgård runt, bara rakt upp och ner i skogen. Typ så här. Eller kolla på den här videon. De har en bäck som rinner genom huset. Hur coolt är inte det? Eller idén om att bygga ett kombinerat hus och växthus så att man odlar sin mat inomhus där man bor; att låta växterna komma in lika gärna som man själv går ut!

Jag vet att det finns en massa motargument, men det bryr jag mig inte om när jag fantiserar. Tänk att ha ett hem där det inte är viktigt vad som är inne och ute och där man kan se himlen ovanför sig när man ska sova!

Tills vidare så bor jag kvar här i min förseglade betongkub med utsikt över mer betong, på ett berg klätt i betong med flera hundra människor inom skriklängds avstånd. Men tanken, den kan ni fan inte stänga in så värdekonservativa integritetskramare ni är!

PS. Kolla på faircompanies.com ofta. Kroppen blir glad, och själen fri.

PS 2. Ännu radikalare vore idén att ha glasväggar på vanliga lägenhetshus inne i staden. Fatta vilken levande miljö det skulle kunna vara.