Tags

, , ,

De flesta känner till att jag är semi-hypokondriker, badkruka, trädgårdsanalfabet och en oerhört öm älskare.* Mindre känt är att jag även är något av en h4xx0r och systemtekniker som kan lösa det mesta i hård- och mjukvaruväg (bilar undantagna). När jag spräckte skärmen på min iPhone, till exempel, löste jag kvickt problemet genom att vänja mig och intala mig själv att sprickan alltid funnits där. En billig, snabb lösning för mig både som telefonisupport och slutanvändare.

Nyligen kraschade även min hårddisk med diverse värdefullt innehåll på, vilket jag sett som ytterligare ett ypperligt tillfälle att bredda min kompetens och leverera kvalitativa high tech-lösningar till facila priser. Dessutom delar jag gärna med mig av min kunskap: här redogör jag därför kortfattat för den process jag använt mig av för att rädda min korrupta hårddisk. Förhoppningsvis kan det hjälpa någon annan på samma sätt som jag hjälpt mig själv.

Om du har en sån här keps så hjälper det också.

Steg 1 – Identifiera problemet
Exempel: hårddisken startar inte, filerna på hårddisken hittas inte, operativsystemet försöker automatiskt formatera hårddisken, etc.

Steg 2 – Införskaffa koffein och illasittande klädesplagg
Ett väldigt viktigt steg för att komma i rätt sinnesstämning. Det optimala är förstås Jolt-cola och en urtvättad t-shirt, men det funkar även bra med fulkaffe och en eller flera trasiga luvtröjor. Efter det här steget bör du vara ganska ordentligt darrhänt och relativt ljuskänslig. Om du börjar få huvudvärk: dra ner persiennerna och sätt dig närmare datorskärmen.

Steg 3 – Införskaffa mjukvara och verktyg
Googla på måfå fram ett program som verkar handla om ungefär det du tror att problemet kan ha att göra med. Bra nyckelord att hålla utkik efter: file system, boot sector, recovery, partition table, accidentally, root, logical block addressing.

Steg 4 – Installation
Installera din valda mjukvara. Se upp för eventuella varningar från antivirusprogram, de kan dra ner tempot i processen avsevärt.

Steg 4b – Ominstallation (valfritt)
Om du oavsiktligt har råkat installera någon form av spyware eller malware, följ instruktionerna i ditt antivirusprogram. Repetera därefter steg 3-4, med smärre justeringar.

Steg 5 – Uppvärmning
Starta din valda mjukvara och klicka runt för att lära känna gränssnittet. Tryck bara inte på något som heter till exempel Write, Save eller Advanced (ännu). Notera eventuella okända tekniktermer och/eller varningar innehållandes sådana termer. Exempel: “Warning: the current number of heads per cylinder is 255 but the correct value may be 16.” Denna information är onödigt komplicerad och går inte att förstå (se nedan).

Kvalitetsstämpel.

Steg 6 – Research
Utred och undersök okända tekniktermer och/eller varningar. Var medveten om att dessa antagligen innehåller felaktigheter, oväsentligheter eller ren desinformation (se även: cyberwarfare) med det enskilda syftet att hindra dina framsteg.

Steg 6b – Research (avancerad)
För en bättre förståelse av hur hårddiskar fungerar kan du också vända dig till YouTube, där en hel del kunskap och fakta om cybervärlden finns samlad. En stor del av denna information presenteras av Keanu Reeves, som är en av världens främsta auktoriteter på området.

Steg 6c – Research (valfritt)
När du ändå är på YouTube, kolla in lite videor med Jeff Bridges. Det är bra för karman och kan möjligen motverka statisk elektricitet.*

Steg 7 – Attack
Nu har du förhoppningsvis en bra bild av vad som behöver göras. Följ instruktionerna i din valda mjukvara. Fokusera på positiva menyval (såsom Recover eller Rescue) och operationer som låter som att de tar lång tid. Om du känner igen några andra siffror eller termer från din research (se steg 5-6), ändra dessa inställningar så att det känns bra. Klicka på OK.

Steg 8 – Positiv affirmation
Låt mjukvaran göra sin grej. Detta kan ta allt ifrån några minuter upp till några dagar, beroende på vad du har valt för inställningar. Om programmet slutar svara eller verkar ha hängt sig, var tålmodig och hoppas på det bästa. Kanalisera din karma (se steg 6c). Avbryt inte programmet oavsiktligt efter två timmar genom att halka på tangentbordet.

Steg 9 – Spara
När programmet har slutat arbeta, skumma igenom eventuella loggfiler och/eller rapporter, och fortsätt följa instruktionerna. Nu är det dags att leta efter ett sätt att spara de justeringar du har gjort av din hårddisk; leta därför efter ett menyval som heter något i stil med Save Changes, Write to Disc eller dylikt. Klicka på OK.

Steg 10 – Omstart och utvärdering
Starta om din dator och hårddisken. Nu har du antingen löst problemet, eller så har du inte gjort det. Beroende på situationen, gå vidare till något av de avslutande stegen:

Steg 11a – Presto!
Allt fungerar åter som det ska. Avinstallera alla program du använt för att laga hårddisken och fortsätt använda din dator som vanligt. Köp på sikt en ny hårddisk för att ersätta din, uppenbarligen defekta, skitdisk.

eller

Steg 11b – Meh.
Inget har hänt, disken fungerar fortfarande inte. Ge upp och lämna in den till någon som vet vad de gör och kan ta tusentals kronor i betalning för att göra det. Om du inte vill betala tusentals kronor så kan du istället bita i äpplet och formatera om hårddisken (se separat guide).

eller

Steg 11c – NOOOO!
Hårddisken fungerar fortfarande inte. Du har i själva verket gjort problemet ännu värre och nu kan inte ens proffsen hjälpa dig. Men du har åtminstone lärt dig att ta backup på dina filer från och med nu, och dessutom finns det väldigt starka magneter inuti hårddisken som du kan slita ut och sätta på kylskåpet istället.

* = Obekräftad uppgift