Min bloggkollega PA bytte ordet “nyårslöfte” mot “nyårsmålsättning” och jag gillade det direkt. Det känns som ett rimligare sätt att se på sina önskemål och förhoppningar inför det nya året. Själv har jag lite svårt för den entreprenörsdoftande mindfulnessaura som vilar över att sätta mått och mål för personlig utveckling. Men jag vet också att jag har väldigt svårt att få saker gjorda, framförallt slutförda, om jag inte har en deadline och ett tydligt formulerat mål.

Så för första gången i mitt liv sätter jag ord på fem stycken nyårsmålsättningar. Att delge dem alla här tror jag är onödigt, för att inte säga kontraproduktivt. Men en av dem är att jag ska bli bättre på att vara ensam. Att jag ska bli mindre rädd för att vara själv och inte hela tiden fylla ut min vardag med andra människors sällskap. Förhoppningen är att jag ska kunna känna harmoni och ro i mitt eget sällskap och tycka det är mysigt med egen tid.

Så söndagen den 2 januari 2011 är jag ensam en hel dag. Jag vet inte när det hände senast. Vid ett tillfälle tackar jag till och med nej till sällskap med argumentet att jag försöker lära mig att vara själv. Jag diskar ett enormt berg med disk, dammsuger, skurar badrummet, pratar i telefon, lagar mat och gör matlådor, bloggar, skriver mail, handlar mjölk, dricker kaffe och äter plättar, chattar, duschar, målar tånaglarna. Jag fyller ut söndagens timmar på de sätt jag kan komma på. Och jag märker snabbt att:

1) Det är ganska tråkigt.

2) Tiden går ganska långsamt.

3) Man hinner ganska mycket.

4) Jag blir bättre på att hålla ordning i lägenheten – dels för att det är något att sysselsätta sig med, men också för att det är en förutsättning för att trivas hemma.

5) Jag äter mer.

Fortfarande överskuggar punkt 1 alla de andra punkterna. Det är fortfarande roligare att vara med någon än att vara utan någon. Men idag är också första gången som jag gör ett aktivt försök att vara hemma själv hela dagen. Många dagar kommer att följa på denna och det ska väl vara själva fan om det inte blir lite lättare för varje gång.