Tags

,

Siffran 7 är en otäck siffra. Den har olika kvaliteter som gör att man blir ovänligt inställd till den, kvaliteter som gör den äcklig. Det första är primtalets odelbarhet. I tanken går det inte att förenkla, förkorta eller fördela den över andra tal. Den är solid. 7 går i sin helhet inte att använda praktiskt då den är så svår att räkna med tack vare odelbarheten. Vad som helst minus 7 är ett problem. Vad som helst minus 6 är en ynnest. Faktum är att vad som helst minus 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 eller 0 är en barnlek. Men inte 7.  En 4:a går att dela på två, en 24:a går att dela på 12, en 9 går att dela på 3 och 13 är ju 10 + 3. 7 är ingenting.

Dessutom har siffran 7 en ovärdig form. Den är en yttervägg, ett hörn, en kant – i sig en avgränsare utan innehåll. De lovar ingenting som exempelvis 3:an vars rundningar påminner oss om alla livets goda, eller 1:an som i rak majestät står på pass vid 0:ans rand och vaktar mot avgrunden. 7 är en vass kant som man slår i smalben på eller skrapar skulderbladet mot. 7 är ett vapen. Ögat tåras när diagonalen och horisontalen möts och tillsammans retar hornhinnan. Det går heller inte ihop med primtalets kvaliteter – siffran 8 hade gjort sig mycket bättre som solid med ormen som i ett järnhårt grepp biter sin svans. Nej, 7 är kall, ogästvänlig och utestängande.

Dessutom. Behöver det nämnas hur många dödssynder som finns?

7 är vidrigt. Men vi måste leva med det.

Tacka vet jag 6.