Tags

,

Jag har en fin liten murgröna som heter Scylla. Hon står i min bokhylla, är allmänt trevlig och tillför faktiskt mitt liv en hel del. Bland mycket annat är murgrönan som bekant känd för att filtrera smuts i luften, balansera luftfuktigheten, minska stress och vara generellt ljuddämpande.

Natasja: lite spretig kanske, men söt och vid full vigör. Detsamma kan inte sägas för Scylla, som jag inte ens har hjärta att visa en bild på.

Jag är den första att erkänna att jag inte kan mycket om blommor; jag har dräpt min beskärda del av orkidéer, och jag anser att vissa pelargoner är direkt fula. I mitt hem finns även en fikus vid namn Natasja, och en gammal ilsken svärmorstunga som jag överväger att ge ett hundnamn. I övrigt intet.

Natasja frodas och mår väl, även om hon på senare tid snarare börjat påminna om ett slags hängbjörk, och svärmorstungan klamrar sig fast vid livet – trots mina tendenser att glömma bort att den alls existerar. Den senaste tiden har Scylla dock uppvisat en oroande utveckling: hon ser torr, uppgiven och allmänt vissen ut. Som jag på lördagmorgnar ungefär, och det är inget tillstånd man önskar se sina blommor i.

Detta är särdeles oroande med tanke på att avskedet från min senaste murgröna, Imre, fortfarande är färskt i minnet. Vi skildes inte direkt på goda termer, och det sista jag vill är att vara orsaken till ännu en oskyldig plantas för tidiga avfärd från jordelivet.

I diverse “expertråd” på nätet hävdas att Scyllas tillstånd bland annat kan bero på någon av följande orsaker: för mycket sol, för lite sol, för mycket vatten, för lite vatten – eller att hon torrfrusit i kombination med sol och tjäle i jorden. Den sistnämnda diagnosen har jag i allt väsentligt uteslutit.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till, men i en sista desperat åtgärd kommer jag under de kommande dagarna att bombardera Scylla med höstsolens välgörande strålar, duscha hennes veka blad med vatten, och möjligen – från tid till annan – mjukt sjunga för henne. I övrigt står jag maktlös.

Önska oss lycka till.